Project overview:

Our involvement:

Drylining, Plastering & Suspended Ceilings

Value:

£1.1 million

Contract period:

29 weeks

Main contractor:

Sir Robert McAlpine

Architect:

Faulkner Brown Architects

Standing on a riverside site in Rochdale town centre, Number One Riverside is a landmark civic office building developed for the 2,000 staff from Rochdale Metropolitan Borough Council and associated partner organisations. Built over six storeys the development also includes a new customer service centre, library, café and restaurant.

The Challenge:

  • The architectural design was unique in that there were no internal walls between the open plan office space and the atrium.
  • In addition, the concrete walkways, giving access to all areas of the building, crisscrossed the six-storey atrium.
  • As such, the specification and installation of acoustic treatments, to ensure the right acoustic performance, were not only challenging but also required specialist solutions.
  • As there was no internal structure to support the workforce and equipment in the atrium, access to working areas was non-existent.
  • The riverside location of the development presented significant challenges in terms of space and access.

The Solution:

  • Innovation on site was a key requirement on the project and Mansell worked closely with Sir Robert McAlpine and Faulkner Brown Architects to develop the design detail and specifications.
  • High acoustic performance was achieved via a range of suspended ceilings, acoustic baffles and specialist lining treatments to all areas.
  • Bespoke acoustic ceilings comprised an insulated Rockwool slab sitting on an MF channel with a spray-applied finish to a tight rendered scratch coat.
  • Birdcage scaffolding was used to construct and finish the ceilings in the atrium area with work progressing from the top down.
  • Specialist spider platforms were used to allow installation of acoustic treatments to the walkways.
  • Style beads were applied to the edges of the acoustic ceilings making construction more practical.

The Benefits:

  • A combination of design detail development, well specified materials, specialist acoustic solutions and expert installation helped to achieve the required acoustic performance throughout the building.
  • Practical working solutions to the many challenges were achieved meaning that the works were completed safely and to the required specification.
  • Specialist access plant and equipment were specified and sourced by Mansell and were handled with confidence due to the company’s past experience and knowledge, giving the Main Contractor peace of mind.
  • High quality finishes were achieved across the project, especially with the application of style beads to the edges of the acoustic ceilings that delivered a crisp and sharp finish.
  • The development secured a number of awards including: Best of the Best at the British Council for Offices (BCO) Awards 2014, also winning the Corporate Workplace category, RICS NW Design by Innovation award and named Greater Manchester Chamber of Commerce’s Building of the Year.

Categories:

  • Case Study
  • Commercial
  • On-Site